Zonder dat u het in de gaten hebt, kunt u onbewust vanuit uw badkamer het milieu flink schade toedoen. Het water dat dagelijks door uw doucheputje stroomt komt na een tijdje namelijk in het oppervlaktewater terecht, zij het in meer of mindere mate gezuiverde vorm.
Als u niet oplet, vinden samen met het afvalwater ook andere producten hun weg naar buiten, waar de natuur niet altijd even blij mee is. Waar kunt u opletten om de belasting op natuur en milieu vanuit uw badkamer te beperken? Hieronder vindt u enkele tips.
Warm water
Waar u waarschijnlijk geen rekening mee houdt, is dat het verwarmen van water energie kost en dat hiervoor met name fossiele brandstoffen worden gebruikt. Tijdens het verbranden van deze stoffen komen onder andere kooldioxide, stikstofoxiden en koolmonoxide vrij. Deze stoffen zijn de mede-oorzakers van het broeikaseffect, verzuring en van smog. Houd hier rekening mee als u ‘s ochtends lekker in de douche staat, en probeer zo snel mogelijk de douche weer uit te stappen, zodat u minder warm water vebruikt. Een bijkomend pluspunt is natuurlijk dat dit ook voordelig uit kan pakken voor uw portemonnee. Bereken bijvoorbeeld maar eens wat de kosten zijn voor het verwarmen van water.
Cosmetica
Er zijn verschillende ideeën en onderzoeken in omloop over de vervuilende bestanddelen in cosmetica en andere producten die in de badkamer gebruikt worden. Denk hierbij vooral aan zeep, douchegel en conditioner. Hoewel producenten verplicht zijn milieu aantastende bestanddelen in deze producten zoveel mogelijk te vermijden, is het begrijpelijk dat er genoeg producten stoffen bevatten die het waterleven geen goed doen. Zo is het in ieder geval bekend dat shampoo met toegevoegde conditioner mogelijk schadelijk zijn voor het waterleven. Let daarom op welke shampoo, douchegel en crèmespoeling u gebruikt in de douche. Bedenk ook dat het niet nodig is om iedere dag het haar te wassen, sterker nog, het kan slecht zijn voor uw haar.
Schoonmaken
Heeft u ook zoveel moeite om uw kinderen de douchewanden en de tegels droog te maken na iedere douchebeurt? Misschien heeft u zelf niet altijd zin in dit karweitje, maar toch is het een belangrijke taak. Water, vooral hard water, bevat namelijk kalk, die in de badkamer de oorzaak is van kalkaanslag en kalksteen. Als u dit na een tijdje wilt verwijderen, is het vaak nodig om een hardnekkig antikalk schoonmaakmiddel te gebruiken. Dergelijke schoonmaakmiddelen zijn erg belastend voor het milieu: Direct kunnen de stoffen in het oppervlaktewater terecht komen, en indirect in de vorm van de energie die waterzuiveringsinstallatie nodig hebben om het water te zuiveren.
Zorg daarom dat u deze middelen zo min mogelijk hoeft te gebruiken. Hier zou u bijvoorbeeld ook een waterzuiveringssysteem voor kunnen gebruiken die het harde water verzacht, en daardoor de vorming van kalksteen tegengaat. Let bovendien op de stoffen (de bekende doodshoofdjes) die de middelen bevatten, en combineer ten slotte nooit verschillende schoonmaakmiddelen met elkaar. Hier kunnen namelijk bepaalde chemische reacties ontstaan die niet alleen schadelijk kunnen zijn voor het milieu, maar ook voor mensen!
Denk dus tijdens het douchen niet alleen maar aan uzelf, maar ook een beetje aan het milieu.