Badkamers hebben de afgelopen eeuw een opzienbarende transformatie ondergaan. Waar het eerder een puur functionele ruimte betrof – als er überhaupt al een badkamer aanwezig was – is het vandaag de dag een belangrijke ontspanningsplek voor de nodige me-time. Vanwege deze veranderde functie zie je niet alleen andere badkamermeubels, maar zijn er ook andere wensen en eisen op het gebied van badkamerverlichting. Wil ook jij genieten tijdens je persoonlijke verzorgingsmomentjes? Zorg er dan voor dat je de juiste badkamerverlichting kiest. Hieronder vind je vijf handige tips daarvoor.
Lichtplan voor de badkamer
Het uitzoeken van de juiste badkamerverlichting begint met het maken van een lichtplan. Op deze plattegrond komt te staan hoeveel lichtpunten er komen en waar. Onthoud dat je lichttypen het beste kunt indelen in drie categorieën. Basisverlichting zoals een led paneel, plafondlamp of spotjes is aangesloten op de hoofdschakelaar en verlicht de ruimte met diffuus licht. Functionele taakverlichting straalt gericht licht uit op plekken waar dat nodig is. Denk aan gerichte spotjes of spiegelverlichting. Accentverlichting zoals een LED-strip onder het bad tot slot heeft vooral een sfeervolle functie.
Nieuwe verlichtingstandaard: LED
Verder is het handig om te weten dat haast alle badkamerverlichting tegenwoordig ledverlichting is. Vroeger koos men vaker voor halogeenspotjes, omdat deze met een transformator kunnen werken en goed helder licht geven. Tegenwoordig is ledverlichting de nieuwe standaard. Waar ledlampen eerder nog vrij prijzig waren, hoef je daar nu niet bang meer voor te zijn. Er is intussen ook een ruim aanbod goedkope ledverlichting, die ook energiezuinig is en een lange levensduur heeft. Extra pluspunt is ook nog eens dat ledverlichting vaak dimbaar is.
Waterdichtheid
Een badkamer wordt gezien als vochtige of natte ruimte in huis. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het daarom belangrijk te kiezen voor verlichting met een hogere IP-waarde. De beveiligingsklassen hangt af van in welke zone een lamp zich bevindt. Zone 1 is het gebied van de wanden tot 225 cm boven de bodem van een douche of bad. Hier is minimaal IP65 nodig en dient de verlichting op een transformator te werken. In zone 2 (aan het plafond boven de douche of het bad en rond de wastafel) is minimaal IP44 nodig. Lampen in zone 3 (overige delen van de badkamer) dienen minimaal IP21 te hebben.
Lichtintensiteit
Er zijn richtlijnen voor de ideale hoeveelheid kunstlicht in bepaalde ruimtes en voor bepaalde activiteiten. Voor de badkamer wordt 200 tot 400 lux geadviseerd. Lux is het aantal lumen per vierkante meter. Pas de hoeveelheid lampen en sterkte van de lichtbronnen aan op de grootte van je badkamer. Ideaal (zeker voor nachtelijke toiletbezoekjes) is minimaal een dimbare lamp.
Lichttemperatuur
Een badkamer goed verlichten kan een uitdaging zijn omdat het zowel sfeervol als functioneel moet zijn. Het beste kies je voor de basisverlichting en accentverlichting voor een warme kleurtemperatuur van 2700 Kelvin en qua taakverlichting voor een wat koeler, helder wit met een hogere waarde.
Met bovenstaande tips bepaal je eenvoudiger de juiste verlichting voor je badkamer. Heb jij al inspiratie?