Cleopatra is de leverancier van whirlpools, stoomcabines, lounchepools en buitenspa’s. In dit artikel neemt Badkamermagazine u mee in het aanbod stoomcabines met uitleg over de verschillende modellen waaruit u kunt kiezen.
Wat is het nut van een stoomcabine
Een stoomcabine verhoogt de lichaamstemperatuur waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Daarnaast krijgt u, door het krijgen van een snellere bloedsomloop, meer zuurstof toegedient. Dit zal er voor zorgen dat u na een stoombeurt fitter wordt. U kunt het vergelijken met het gevoel nadat u heeft gesport. Daarnaast is het bij stoomcabines mogelijke geuren toe te voegen aan de stoom. Dit is niet allen lekker maar ook in vele gevallen nuttig. Zo heeft eucalyptus het bijeffect dat u luchtwegen open gaan staan en geeft rozengeur ontspanning.
Welke stoomcabine past bij mij ?
Een stoomcabine kan op verschillende manieren in een ontwerp worden opgenomen. Zo zijn er stoomcabines die je kant en klaar tegen de muur zet. Het Type aquafun ( Sigma ) van Cleopatra is een voorzetcabine.
Het voordeel is dat de stoomcabine eenvoudig te monteren is en relatief voordelig in aanschaf. Het nadeel is dat de cabine erg beeldbepalend en dominant in de ruimte aanwezig is.
Een favoriet van veel mensen is de Wellspring Stoombine van Cleopatra. Delen van de cabine kunnen aan de binnenzijde betegeld worden zodat de stoomcabine optimaal integreert in de badkamer. Het is zeker een model van de toekomst. Service kan van binnenuit worden worden gedaan en hij is lekker ruim zodat je zelfs met z’n tweetjes volop kan genieten.
Wilt u tenslotte geheel vrij zijn met de inrichting van de douche-/stoomruimte dan kunt u ook nog kiezen voor een vrij te plaatsen model. De losse stoomcomponenten geven uw creatieve geest de ruimte. Wilt u een cabine onder een schuin dak, juist langwerpig of rond, dan zijn er bijna geen stoomcabines te vinden. Met de losse stoomcomponenten van Cleopatra kunt u zelf de ruimte betegelen, een acryl dak en een betegeld zitje maken en uw wens kan toch in vervulling gaan.
Een stoomcabine ? Dan is dit goed om te weten.
Een stoomcabine wordt doorgaans afgesteld op 20 minuten. Waarom zult u denken. Hierboven heeft u kunnen lezen dat de bloedsomloop wordt versneld door de hogere lichaamstemperatuur. Zou dit bijvoorbeeld een uur duren dan zou het lichaam ‘uitgeput’ kunnen raken. Je krijgt het gevoel alsof je een uur in een heel warm bad hebt gezeten. Een rozig gevoel. Iets wat niet beoogd wordt als je gaat stomen.
Daarnaast is er een kleine groep mensen die een ( zeer ) zwak hart hebben die even bij hun arts moeten raadplegen of een stoomcabine wel een goede keuze is. Voor de meest is het juist gezond, voor mensen met een hartprobleem is dit wellicht juist geen goede keuze.
Als je gaat voor de luxe van een stoomcabine dan is het goed om een model te kiezen die een maatje groter is dan je in eerste instantie voor ogen hebt. Dit omdat je in een dichte ruimte zit. Het grotere model zal voorkomen dat je een opgesloten gevoel krijgt. Een stoomcabine van 90 x 90 cm. ervaren de meeste gebruikers als te klein.
Waar moet ik op letten bij het aansluiten van een stoomcabine ?
Een stoomcabine aansluiten is in de meeste gevallen wel te doen voor iemand die handig is. Zorg er in ieder geval goed op bent voorbereid. Het monteren van een stoomcabine is wel eens vaker onderschat. Zo hebben stoomcabines meestal tot 2.5 m3 inhoud een groep ( 3 kw) aan stroomvermogen nodig en als ze groter zijn kan dit ook twee groepen zijn oftewel krachtstroom. Daarnaast is het raadzaam de badkamer zo in te richten dat er een serviceluik gemaakt kan worden van waaruit service kan worden verleent. Hierbij dient gezegd te worden dat er tegenwoordig steeds meer modellen worden ontwikkeld dat de service vanuit de binnenkant van de stoomcabine kan worden uitgevoerd. In dat geval is een serviceluik natuurlijk overbodig. Intertop heeft in deze pdf een voorbeeld staan van hoe een serviceluik eruit kan zien.
Dan heb je ook nog natuurlijke ventilatie nodig om de stoom af te voeren. Let op dat deze ontluchting niet op een geforceerde ventilatie wordt aangesloten.