Waren tot voor kort de woorden comfort en veiligheid dé kernwoorden voor de badkamer, daar is nu een derde aanduiding bijgekomen. Milieubewust. Want in een tijd van klimaatverandering, waterschaarste en hoge energieprijzen hebben we allemaal in ieder geval de intentie om de slogan “alle beetjes helpen” in de praktijk te brengen. Een accessoire die met dit alles in het achterhoofd zeker niet kan ontbreken in de badkamer is dan de thermostaatkraan.
Veiligheid voorop in de badkamers van nu
Zeker zijn van een gewenste watertemperatuur. Dat is het comfort van een thermostaatkraan. Tegelijkertijd is de kans op te heet water door het blokkeersysteem van de thermostaatkraan uiterst gering; zie daar het veiligheidsaspect.
De nieuwste thermostaatkranen zijn ook nog eens voorzien van een ‘cool-touch’ systeem, waardoor de buitenkant van de kraan niet warm wordt. Nog meer comfort en bedieningsgemak zijn het gevolg. Niet echt raar dus dat de thermostaatkraan al jaren op het boodschappenlijstje staat bij de (ver)bouw(ing) van de badkamer
Waterbesparend met een douchethermostaat
Warm water kraan aanzetten. Wachten tot het water dampend uit de uitloop komt en dan bijmengen met koud water tot de gewenste temperatuur is bereikt. Niet alleen jammer van de tijd, maar vooral ook jammer van al het verloren water. Met een thermostaatkraan behoort dit ritueel ook daadwerkelijk tot het verleden. Zeker met de nieuwste uitvoeringen grohe thermostaatkranen die luisteren naar namen als TurboStat . Deze kranen bereiken de ingestelde temperatuur binnen no time en verbruiken veel minder water.
Nog enkele waterbesparende tips voor in de badkamer:
Bewust bezig zijn met het milieu is lonend. Voor de toekomst van ons allemaal, maar ook voor uw eigen portemonnee. Daarom nu nog een paar tips.
- Zet een kraan niet open als u scheert of tanden poetst. Draai deze pas open als u hem daadwerkelijk nodig heeft.
- Hoe vaak gebeurt het niet. We laten het bad vollopen en als we er instappen loopt er water weg door de beveiligingsafvoer. Zonde en echt niet nodig. Een bad is ook ontspannend als het water niet tot de rand zit.
- Als een lekkende kraan 20 druppels per minuut druppelt (en dat is vaak het geval), dan is dit 2200 liter per jaar. Het repareren van een lekkende kraan is dus geen overbodige luxe. Bovendien is het ook niet ingewikkeld.
- Voor het doorspoelen van een toilet gebruiken we 36 liter water per dag per persoon. Dit is een aanzienlijk deel van uw waterrekening. Met een spaarknop bespaart u per dag gemiddeld 16 liter water.
- Een wc die blijft doorlopen verbruikt veel water. Repareren is een fluitje van een cent; meestal betreft het een kapot rubbertje in de stortbak.