Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom verdient veiligheid in een natte ruimte zoals de badkamer zeker de aandacht. Immers, uitglijders door de combinatie van water en zeep komen als we niet opletten snel voor en water en elektriciteit zijn zoiets als water en vuur. Met een paar kleine aanpassingen en enkele tips in het achterhoofd blijft de badkamer echter in de eerste plaats een ruimte om heerlijk te relaxen.
Lekker spatten met dat heerlijk geurende schuim. Ontspannend totdat je uitstapt en een flinke smakker maakt. Om uitglijden te voorkomen, kun je verschillende maatregelen nemen.
Zo worden vloeren minder glad met een anti-slipcoating, anti-slipstickers of anti-slipstrips. Er zijn tegenwoordig zelfs anti-sliptegels verkrijgbaar.
Letterlijke uitglijders
Verder kun je ook in bad of douche een anti-slipcoating, -strips of -douchematten gebruiken. En deze veiligheid hoeft absoluut niet saai te zijn. Het merk Sealskin heeft bijvoorbeeld antislipmatten die qua kleur prima passen bij bijvoorbeeld douchegordijnen. Zij hebben in hun productengamma bovendien zelfklevende anti-slip decoratie. Zo combineer je fun en design met veiligheid.
Heerlijk schoon
Tot voor kort was het moeilijk om de anti-slipmaterialen schoon te houden. Vandaar dat de meeste aanbieders nu producten aanbieden die van vuilafstotend synthetisch materiaal zijn gemaakt en anti bacteriologisch zijn voorbehandeld. Hieraan zit één “maar”: blijf de anti-slipmaterialen wel regelmatig schoon maken. Hierdoor blijven ze namelijk stroef.
Water en elektriciteit
Zoals gezegd zijn water en elektriciteit zoiets als water en vuur. In de badkamer dien je dus extra voorzichtig te zijn met elektrische apparaten. De beste voorzorgsmaatregelen op een rijtje:
- Zorg voor geaarde stopcontacten. Bij een kortsluiting kan de stroom worden weggeleid.
- Beveilig elk stopcontact door een aardlekschakelaar met 30 milliampère. Deze schakelt automatisch de stroom uit als een apparaat onder spanning staat.
- Laat geaarde stopcontacten altijd minimaal 60 cm van badrand of douchebak plaatsen.
- Zet elektrische apparaten nooit op de grond of in de buurt van water. Hierdoor wordt de kans op elektrocutie aanzienlijk kleiner.
- Gebruik speciale badkamerlampen; deze zijn bestand tegen vocht.
Watergenot
Water ontspant. Té veel of té heet water is echter een ramp!
Installeer daarom een watermelder. Je wordt dan direct gewaarschuwd bij wateroverlast.
Een thermostatische mengkraan in bad én douche geeft veiligheid wat betreft de watertemperatuur. Te warm of te koud water is verleden tijd.
Ventilatie
Last van kortademigheid in de badkamer door stoomvorming? Zorg voor een krachtig ventilatie-systeem. In de nieuwere woningen is vaak een intern ventilatiesysteem aanwezig. Zet dit al aan voordat je aan je badritueel begint.
Veiligheid en kinderen
Net als volwassenen genieten ook de kleintjes onder ons van een bad. Maar zeker voor deze groep liggen de gevaren op de loer. Vandaar dat er speciaal voor de peuter en kleuter diverse materialen op de markt zijn om het badritueel leuk en veilig te laten verlopen.
De eerder besproken anti-slipmaterialen mogen natuurlijk zeker niet ontbreken in de badkamer als er kinderen rondhuppelen. Speciaal voor de hele kleintjes zijn er anti-slipmatjes te koop die gemaakt zijn van een zacht sponzig materiaal en die zijn uitgesneden in een babyvorm. Hierdoor ligt het kleintje stabiel in bad. Bovendien kunnen deze anti-slipmatjes dienst doen als aankleedkussen. Ze zijn ondermeer te koop bij de thuiszorgwinkel.
Kinderen stoten zich gemakkelijk aan de kraan als ze ronddobberen in bad. Een badkraanbeschermer voorkomt ernstige pijn. Dit is een opblaasbaar product, dat over de badkamerkraan wordt geschoven. De kraan kan gewoon worden gebruikt.
In elke badkamer slingeren wel eens spullen zoals cosmetica, zeep, scheermesjes e.d. rond. Ze lijken onschuldig, maar in de kinderhand wordt het toch weer een verhaal apart. Berg dit soort spullen op in een afsluitbaar, hoger geplaatst, medicijnkastje.
Een laatste tip: Gebruik nooit badolie voor volwassenen als je kleintje in bad zit. Deze badolie is namelijk niet-emulgerend. Als je kindje dit binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor de longen. Gewoon die speciale babybadproducten gebruiken dus.